1. HABERLER

  2. DİYARBAKIR TANITIM

  3. Hevsel’in sevimli maskeli ötleğenleri
Hevsel’in sevimli maskeli ötleğenleri

Hevsel’in sevimli maskeli ötleğenleri

Diyarbakır’ın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine giren değerlerinden tarihi Hevsel Bahçelerini korunaklı bir yaşam alanı olarak belleyen maskeli ötleğen kuşları (Sylvia melanocephala), aynı zamanda bölgenin en güzel sesli ve en güzel öten kuş türlerinden biri olma özelliğini taşıyor.

A+A-

Eğer Hevsel Bahçeleri’nde geziyorsanız ve ruhunuzu okşayan bir ses tonuyla, “çuçuçuuçuu” diye bir kuş ötüşü duyuyorsanız bu büyük bir olasılıkla küçük sevimli kuşlarımızdan biri olan maskeli ötleğendir. Hevsel Bahçelerindeki çalılıkların arasında yazları üreyen bu sevimli kuş, örümcek, böcek ve larvaları ile besleniyor.
 
Tanımı
Maskeli Ötleğen, Sylviidae (Ötleğengiller) familyasından Akdeniz ülkelerinde görülen bir kuş türüdür. Kuyruğu ince ve uzun, başı koyu renk, boğazı beyazdır. Erkeğinin başı siyah, boğazı parlak beyaz, gözleri kırmızımsı kahverengi, göz halkası kırmızı, gövdesi gridir. Dişisi daha kahverengidir, başı grimsi, boğazı mat beyaz, alt tarafı kum rengi kirli sarı, böğrü daha kahverengi, gözleri kırmızımsı kahverengidir. Göz halkası daha siliktir. Her iki cinsinde tersiyerleri koyu, saçakları açık renktir ve kanat örtülerinde silik izler vardır. 
Kuyruğu siyahımsı, yanları geniş ve beyazdır; kuyruğunu uçuş sırasında açtığı zaman ucundaki beyaz köşeler görünür. Alçak bitkiler arasında dolaşırken kur yapar ve kuyruğunu dik tutar.
 
Habitatı
Alçak çalılıklar, makiler, bahçeler ve Güney Avrupa’da dağ eteklerindeki fundalıklarda, bağlarda, zeytin, meyve bahçelerinde, özellikle bodur fidanlıklarda görülür. 1200-1300 metre irtifadan daha alçak ve sıcak yerlerde yaşarlar. Kuzey Batı Afrika'da 1800 metre irtifada yaşadıkları görülmüştür...
 
Yayılışı
İngilizce isminden de anlaşılacacağı gibi Maskeli Ötleğen (Sardinian Warbler)Akdeniz'e özgü bir kuştur. Kuzey Afrika dahil tüm Akdeniz ülkelerinde görülür. Portekiz, İspanya, Andorra, Fransa, İtalya, İsviçre, Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Arnavutluk, Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Türkiye, Libya, Tunus, Cezayir, Moritanya, Senegal, Batı Sahra, Lübnan, İsrail ve Mısır'da yaşadıkları bilinmektedir...  
      Türkiye'nin Diyarbakır’ın Hevsel Bahçelerin yanı sıra Akdeniz ve Ege bölgelerinde 4 mevsim gözlenebilir. Yurdumuzda Trakya ve Marmara bölgelerinde de görülür ve genellikle Akdeniz sahillerinde kışladıkları biliniyor.
 
Beslenme
Maskeli Ötleğenler, öncelikli olarak örümcekler, böcekler ve larvaları ile beslenir. Sonbahar, kış aylarında ve öncelik verdikleri besinler azaldığında meyvelere ağırlık verirler...Kış sonlarında ve ilkbaharın başlangıcında nektar tükettikleri de görülmektedir.
Biyolojisi
 
Göçü
Maskeli Ötleğenlerin kıyı bölgelerinde yaşayan popülasyonları yerleşiktir. Kıyı bölgelerinden uzakta ve/veya kuzeyde yaşayanlar Ağustos-Aralık ayları arasında kıyılara göç ederler. Bu göçler genellikle kısa mesafeli olur. Orta Anadolu'nun batı kesiminde göç esnasında gözlemlenebilirler.
 
Popülasyonu
Avrupa'da 9 milyon 300 bin ile 24 milyon 300 bin bireylik bir popülasyona sahip oldukları bildirilmiştir.(BirdLife International 2004) Bu rakamlar Avrupa'da son dönemde popülasyonlarının arttığı şeklinde yorumlanmaktadır.
 
Davranışları
Maskeli Ötleğenler tek eşlidirler. Üreme dönemleri Mart-Haziran arasıdır. Yuvayı dişi kuş yapar. Yerden 30-60 cm yükseklikte çalılıkların arasına ustaca gizlenmiş kuluçkaya yatar. Zaman zaman erkek kuş da nöbeti devralır. Kuluçka süresi 12-15 gündür. Yavrular hem anne hem de baba tarafından beslenir. 12-13 günde uçarlar ancak 2-3 haftayı daha ebeveynlerinin gözetiminde geçirirler...
 
Ses-Ötüşü
Sesi takırdamalıdır.      
Sert bir ‘tsek’ ve sık sık tekrarlanan sert, kuru, hızlı, tıkırtılı ve gevezelik içeren bir ‘'şirr-tırr-tırr-tırr-tırr''  Ötüşü de benzer şekildedir, ancak araya ıslığımsı sesler serpiştirilmiştir. ‘çuçuçuuçuu’  şeklinde alarm ötüşü etrafta görmek istemediği birilerinin işaretidir. 

HABERE YORUM KAT