1. HABERLER

  2. DİYARBAKIR TANITIM

  3. Dicle’nin tacı Boz alamecek
Dicle’nin tacı Boz alamecek

Dicle’nin tacı Boz alamecek

Türkiye’de Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep ve Adıyaman bölgesinde görülen Boz alamecek (Rhodospiza obsoleta) kuşları, Diyarbakır’da ise en çok Yolaltı köyü, Seyramtepe ve Dicle Vadisi civarında bulunuyor.

A+A-

Takımı


Boz alamecekler, Türkiye’de çoğunlukla Güneydoğu’da bulunan büyük ve kahverengi bir alamecek türüdür. Boz alamecekler literatürde, “Kanat ve kuyruk telekleri beyaz kenarlı, kanadının ortası açık pembe renklidir. Uçarken siyah, beyaz ve pembe kanatlarıyla tanınır. Erkeklerin göz pınarı siyahtır. Dişisi ve genci daha soluk renklidir. Gencinin gagası pembedir” şeklinde tanımlanıyor. 
 
Habitatı


Kuş, suyun bulunduğu kurak alanlarda bulunduğu gibi, alçak dağlar, dağ etekleri ve ekili vadilerde de bulunabilir. Bu tür, yöre haricinde göç etmez, köy yerleşimlerine yakın olarak bulunur. İyi sulanmış meyve bahçeleri bu kuşlar için iyi birer yaşam ortamı oluştururlar. Kalabalık sürüler halinde veya diğer ispinozlarla beraber beslenirken görülebilirler. Antep ve Urfa taraflarında daha çok fıstık bahçeleri, seyrek ağaçlı, yüksek çalılık kurak açık arazilerde yaşarlar. Diyarbakır’da ise, Hevsel Bahçelerinin bulunduğu Dicle Vadisi ile Seutantepe civarındaki ekili alanlarda bulunur.
 
Yayılışı


Türkiye’de en çok Diyarbakır Gaziantep ve Urfa'da  (Nizip, Birecik, Halfeti ilçelerinde) görülür.
 
Beslenme


Genellikle çölümsü alanlarda kayalık oluşumlarda yetişebilen bitkilerin yerdeki tohumlarıyla, yeni bitki sürgünleri ve üreme döneminde ara sıra böceklerle beslenir.
 
Biyolojisi


Yuva, baharda ve genellikle meyve ağaçları içinde yapılır. Dişiler, 4- 6 arasında soluk yeşil renkli ve belirsiz benekli yumurta üzerinde kuluçkaya yatarlar. Genellikle seyrek üreme kolonileri kurarlar. Üreme dışında kalabalık gruplar halinde beslenir, uçar ve tünerler.
 
Göçü


Genellikle bölgesi dışında sadece üreme alanlarını kapsayan kısa uçuşlar yapar. Diğer bir değişle göçmen bir tür değildir.
 
Davranışları


Beslenmek için tamamen yerde olması gerekirken tünemek amacı ile çalılıklarda, ağaçlarda, metal direk ve tellerde bile görülebilir.


Erkekler, üreme döneminde yuvalarını kuracakları ağaç tepelerinde öterek dişiyi cezp etmeye çalışırlar. Birbirine sadık kalan çiftler üreme dışı dönemlerde birlikte beslenirler.

 

(Selim Kaya)

HABERE YORUM KAT