2. DİYARBAKIR HABERLERİ

3. DEDAŞ'tan basın açıklaması
DEDAŞ'tan basın açıklaması

DİYARBAKIR- İnsan Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır'da elektrik kesintilerine dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yapacak.

Şube Başkanı Raci Bilici muhabirlere yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da son zamanlarda artış gösteren elektrik kesintilerinin, yurttaşların enerji haklarını kullanmalarına yönelik yarattığı ihlallere dikkat çekmek amacıyla, yarın Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.(DEDAŞ)  basın açıklaması düzenleyeceklerini söyledi.

Diyarbakır'ın kenar mahalleleri başta olmak üzere ilçe, belde, köye ve mezralarda günlük elektrik kesintisinin bazen 10 saate ulaştığını kaydeden Bilici, bu kesintiler nedeniyle vatandaşların büyük mağduriyet yaşadığını söyledi. Bir süre önce Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bir yerleşim biriminde 3 saat süren elektrik kesintisi nedeniyle oksijen tüpüne bağlı bir has yaşamını yitirdirdiğini ifade eden Bilici, kesintilerin sürmesi halinde başka hastalarında yaşamını yitirebileceğini dile getirdi.

-"Kesintiyle ilgili bize yoğun şikayet var"

Başkan Bilici, DEDAŞ'ın özelleştirilmesinden sonra elektrik kesintilerinin çok daha arttığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Kesintiyle ilgili bize yoğun şikayet var. Esnaf iş yapamadan günü geçirirken, vatandaşlar jeneratör satın almak zorunda kalıyor. Elektrik kesintisi, yaşam hakkını ihlal ediyor. Kesinti insanlara eziyet veren, yaşamını sıkıntıya sokan bir işkence türüdür. Kesinti sırasında asansörde kalan çocuğun korkudan psikolojisi bozuluyor. Elektrik olmadığı için su akmıyor, traş olamayan çalışan işverenden geç kaldığı için azar işitiyor."

-"Kaçak kullanım kesintiye bahane olamaz"

Kaçak elektrik kullanımın bahane edilerek kesinti yapıldığını savunan Bilici, "Kaçak kullanım kesintiye bahane olamaz. Kaçak kullanıma sevk eden nedenler ortadan kaldırılmalı. Ailelerin ödeme gücü olmadığı için kaçak kullanım yoluna başvuruyor. İstanbul ve Ankara'da enerji tüketim miktarı Diyarbakır'dan kaç kat fazla ancak kesinti yok" dedi.

Bilici, yaklaşık 30 yıl önce oluşturulan Diyarbakır İHD Şubesi'nin ilk kez elektrik kesintisiyle ilgili açıklama yapacağını sözlerine ekledi.

Muhabir: Özgür Ayaydın
Yayınlayan: Erdem Gültekin