1. HABERLER

  2. DİYARBAKIR HABERLERİ

  3. Bastığınız yere dikkat edin!
Bastığınız yere dikkat edin!

Bastığınız yere dikkat edin!

Diyarbakır’da Dicle Nehri kıyısındaki kumluk ve çalılıklarda üreyen Halkalı küçük cılıbıt (Charadrius dubius) kuşları kuluçkaya yattı.

A+A-

Özellikle Dicle Nehri kenarındaki kumluk ve çakıllıklarda dolaşan vatandaşların yerdeki yumurtalara basmamaları konusunda dikkatli olunmaları gerekiyor. Dicle Vadisinin en sevimli kuşları arasında yer edinen Halkalı küçük cılıbıtlar, hemen hemen nehrin bütün adalarında ve kenarlarındaki kumluk ve çakıllıklarda sıklıkla görülebiliyor. Bu sevimli kuşlar aynı zamanda Türkiye’deki en yaygın kuşlardan biri olarak biliniyor.
 
Tanımı
Küçük halkalı cılıbıt; Yağmurcungiller (Charadriidae), yağmur kuşları takımından bir türdür.
Halkalı küçük cılıbıt, ince, uzun kanatlı ve Zarif bir cılıbıttır. Maskesi ve göğüs kuşağı siyah, göz halkası sarıdır. Kaşı ince ve beyazdır. İki yandan gelerek tepesinde birleşir. Gagası siyah bacakları soluk sarıdır. Gencinin göz halkası belirgindir, alnı açık renkli, gözünün gerisi koyu renkli, göğüs kuşağı kesiktir. Kanat çizgisi yoktur. Küçük halkalı cılıbıtı, halkalı cılıbıttan ayıran en belirgin özelliği göz halkasının sarı bandıdır.
 
Habitatı
Kumlu ve çakıllı göl kıyıları ile akarsularda görülür. Diyarbakır’da ize Dicle Nehri boyunca sık rastlanan kuşlar olup, nehrin kenarındaki çalılık ve kumluklarda ürer. Genelde tatlı su bölgeleri, özellikle akarsu adaları ve göllerin kumsal kıyıları,ayrıca hafif tuzlu sulak alanlar. Kışın iç bölgelerde olduğu gibi kıyılarda da görülür. Halkalı küçük cılıbıt kuşları yerde yuva yapar. Bu nedenle kuluçka dönemi olan ilkbahar aylarında kumluk ve çakıllıklarda yürürken dikkatli olunması gerekiyor.
 
Yayılışı
Balkanların kuzeyi ile Fransa ve İspanya’nın bazı bölgelerinde sadece göç geçişlerinde görülmektedir. Bu yerler dışındaki tüm Avrupa ve Anadolu' da yaz mevsimi boyunca görülür.
Hazar denizinin batısı, Rusya’nın orta ve batısında da yaz mevsimi boyunca görülmektedir. Mezepotamya dışındaki Ortadoğu bölgesinde göç geçişlerinde görülür. Cebelitarık boğazının her iki kıyısında ve yakın bölgelerinde sürekli yaşam alanı bulunur. Afrika’nın kuzeyinde yine göç konuğudur.  Kıbrıs'ta üremiştir. Bölgenin büyük bölümünde dağınık halde geçit yapar. Kışı, az sayıda güney kesimlerden Türkiye ve Basra Körfezi'nde geçirir.
 
Beslenme
Halkalı küçük cılıbıt kuşları, böcekler, tırtıl, ve solucanlar, küçük sürüngenler.
 
Biyolojisi
Erkek dişiyi cezp etmek için bölgesinde öterek uçar,etkileyici bir şekilde dolaşır,sahte bir yuva hazırlar ,tüylerini yayar ve materyal toplar.Dişi,mükemmel kamufle olmuş yumurtalarını çakıl ve kumdan oluşmuş sığ yuvaya yumurtlar.Dişi ve erkekler birlikte kuluçkaya yatar.Yumurtadan çıkan yavrular kısa bir süre sonra çevrede ebeveynleri tarafından dolaştırılırlar ve korunurlar.Yavrular uçmaya başlamadan , önce, anneleri onları terk eder, bir müddet daha babaları tarafından korunurlar.Bir tehlike anında yavrular yere yatarlar ve ebeveynleri sakat taklidi yaparak düşmanların dikkatlerini kendi üzerlerine çekerler.
Popülasyonu
Avrupa' da 66.000 den fazla çift halkalı küçük cılıbıtın olduğu tahmin edilmektedir.
Davranışları
Yarasa gibi kanat çırpar. Uçuşta öter. Diğer cılıbıtların tersine sürüler oluşturmaz.
Ses-Ötüşü
"piiuu" ve "pip pip pip " ayrıca küçük sumruyu andıran pürüzlü bir sestir.
Ötüşü sesinin trillere bezenmiş tekrarıdır.
 

 

(Selim Kaya)

HABERE YORUM KAT